Печать на графинах и стаканах

Графин – желанный гость на каждом столе!



Сучасний скляний графин має досить незвичайну родовід. Його прототипом є давньоруська ендова - глибока і широка чара, з якої по кубкам розливалися різноманітні напої. Виготовлялася ендова з дерева, кераміки або металу і мала вузький довгий носик для зручності розливу. Пізніше стали робити ендови зі скла, але до сьогоднішніх скляних графинів, купити які можна в багатьох магазинах, їм було ще далеко.
Скляне виробництво розвивалося, і в побут увійшли своєрідні пляшки - штофи, які використовувалися для сервіровки і як міра об'єму (1 штоф - 10 чарок - приблизно 1,23 літра). Іноді напої подавалися під флягах, на Сході популярністю користувалися кумгани - судини, що нагадують сучасні графини для води, тільки з більш тонким і високим носиком. У такому посуді зберігалися і подавалися до столу різні напої - вина, горілки, настоянки, узвари, морси, шербети. Європа «придбала» графин завдяки торгівлі зі Сходом. Там «графином» називалася міра сипучих тіл, а посудину виготовлявся з бамбукового стовбура або деревини фінікової пальми. Саме його європейці і пристосували для подачі напоїв, отримавши тим самим графин, відомий нам зараз. Частим гостем був графин і на столах в Російській імперії. Скляні графини купували як дворяни, так і люди середнього класу. Навіть у творах російських класиків часто згадуються різні настоянки і наливки, вина і морси, які були аперитивом перед вечерею, а також завершували трапезу і подавалися під сигари.

 

 Графини для води сьогодні На жаль, в даний час, незважаючи на те, що купівля скляного графина не складає проблеми, цей вид посуду фактично не використовується в сервіровці. І дарма, оскільки графин зі скла - для води, домашнього вина або соку - є справжньою окрасою будь-якого застілля. Урочистий і вишуканий вигляд графина не зможуть замінити різномасті пляшки, які тепер виставляються на столах.Існує велика різноманітність форм, розмірів і варіантів графинів. Основними можна назвати два види: для алкогольних і для безалкогольних напоїв.Графини, в яких подають алкоголь, завжди з кришкою, що зовні нагадують різьблену пляшку. Для міцних напоїв (понад 40 градусів) потрібно купити скляний графин об'ємом приблизно 500 мл. Безпосередньо перед подачею на стіл такі графини прийнято охолоджувати в холодильнику. Це покращує смак напою.Для рому, лікеру і міцних солодких наливок найкраще підходять графини до 350 мл. Перед тим як подати на стіл їх не охолоджують. Скляний графин і його правила При використанні графина необхідно дотримуватись певних правил. Розливаючи вино, не можна доторкатися горлечком графина краєчка чарки. У міру наповнення чарки графин піднімають, роблять обертальний рух і потім прибирають, щоб краплі від вина не потрапили на скатертину.Урочиста сервіровка столу не обходиться без графина. Купивши скляні графини для води, наливок або міцних напоїв, ви підкреслите святковий стиль сервірування та знання правил етикету. Графин - неодмінний елемент урочистого оздоблення. Графини прекрасно підходять і в якості подарунка. Ви можете бути впевнені, що вони завжди будуть до місця і припадуть до душі!



Создан 13 дек 2015



Украинский портАл Украина-Сегодня: Каталог сайтов Rambler's Top100